Gör en radonmätning själv med en radonmätare & hur du undviker farligt mögel i ditt hus

RADONMÄTNING

 

Har du koll på radonhalten i ditt hus? Det kan du få genom en radonmätning och din egen radonmätare! Genom en radonmätning kan du enkelt mäta radonhalten i ditt hus hemma själv. Hur mäter man radon själv? Det kanske är svårt att tro men att mäta radonhalten genom en radonmätning själv är mycket enkelt! Till vårt hus köpte vi en radonmätare, så kallade radondosor som är den billigaste typen av radonmätning. Med denna typ av radonmätare är det enkelt att mäta radonhalten i ditt hem själv. Radonmätaren får du till ett billigt pris – en liten kostnad för att få mäta nivån av farligt radon i ditt hus. Själva radonmätningen med radonmätaren kan göras från två månader upp till ett år. Eftersom radonhalten kan skilja sig från rum till rum, så köpte vi flera radonmätare som placerades i de rum som vi befinner oss mest i. För radonmätning rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten minst två radonmätare per hus dock, så du behöver minst två radonmätare. Du får svaret från radonmätaren efter en till två veckor. Genom att mäta radon själv med din egen radonmätare, slipper du både höga kostnader genom andra firmors höga priser.  

Som ni alla vet kan en hög luftfuktighet leda till att mögel växer och frodas i ditt hem, då just mögel trivs bra i en fuktig miljö. I vårt hus var det viktigt att testa för mögel, för att isåfall hitta den bakomliggande orsaken till möglet. Finns det en vattenskada i huset? Fungerar inte ventilationen ordentligt? Är byggnadskonstruktionen fel? Om du hittar mögel i ditt hem, så måste du göra något åt det direkt! Eftersom jag är allergisk mot mögel, var det särskilt viktigt för mig att vi skulle mäta mögel i vårt hus. När jag vistas i miljöer med mögel, får jag flera olika symptom, som att mina ögon börjar rinna och jag får svårt att andas. Sedan får jag nästan alltid huvudvärk och blir trött. Men även om du inte är allergisk mot mögel. kan även vara farligt för din hälsa, särskilt om du har astma eller andra kroniska allergier. Särskilt farlig symptom av mögel kan uppstå bland barn, husdjur eller gravida. Det är inte bra för dessa att vistas i miljöer med mögel, och det kan leda till farliga symptom och konsekvenser. Därför är det bra att köpa ett mögeltest – precis som radonmätare, så kan du köpa ett mögeltest där du mäter nivån av mögel helt själv.

Allt som allt, det finns flera sätt att säkra en bra inomhusmiljö i ditt hus. Först, håll koll på radonhalten i ditt hus genom radonmätning med en radonmätare. Köp gärna en radonmätare som du kan använda hemma själv. Sedan, undersök farligt mögel i ditt hus med ett mögeltest för att undvika allvarliga och farliga symptom.

admin